Aerolinky Air France-KLM prohloubily ztráty, z části kvůli palivu

04.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 4. května (ČTK) - Letecká společnost Air France-KLM hospodařila v prvním čtvrtletí s provozní ztrátou 597 milionů eur (asi 14,9 miliardy Kč), a meziročně ji tak prohloubila o 48 procent. Nemohly ani vyšší tržby, ani růst počtu přepravených pasažérů. Firmu tíží především pokles mezinárodního obchodu a vysoké ceny pohonných hmot.

Tržby činily 5,65 miliardy eur (asi 140,8 miliardy Kč), a zvýšily se tak o šest procent. Čistá ztráta činila 368 milionů eur (asi 9,2 miliardy Kč), což je zhruba stejně jako před rokem.

Management upozornil, že provozní ztráta bude vyšší i za celé první pololetí, beze změn ale ponechal celoroční výhled. Ve druhé polovině roku se mají totiž začít projevovat výsledky restrukturalizace.

Čtvrtletní výsledek z hlediska provozní ztráty zaostal za odhady analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že ztráta se zvýší pouze na 560 milionů eur. Naopak tržby odhad překonaly, analytici je odhadovali na 5,53 miliardy eur.

Mezinárodní obchod, který ovlivňuje nákladní leteckou přepravu, skomíral především kvůli dopadům hospodářské krize. Růst cen paliva zase výrazně ovlivnily nepokoje v arabských zemích, které patří ke klíčovým producentům ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK