BNP Paribas zvýšila zisk, jen ale díky prodeji části majetku

04.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 4. května (ČTK) - Největší francouzská banka BNP Paribas v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 9,6 procenta na 2,87 miliardy eur (zhruba 71,6 miliardy Kč). Za lepším výsledkem ale stojí především výnos z prodeje podílu, který banka držela ve společnosti Klépierre. BNP jinak stále pociťuje dopady dluhové krize v eurozóně, trvá ale na svém původním slibu, že proces oddlužení dokončí do léta.

Výkonný ředitel Jean-Laurent Bonnafé nicméně varoval, že divize kapitálových trhů zahájila druhé čtvrtletí méně příznivě. Hlavní důvod vidí v tom, že už odezněl příznivý efekt opatření, k nimž na podporu bank z eurozóny předtím sáhla Evropská centrální banka (ECB). Ta poskytla komerčním bankám levné úvěry za více než bilion eur (asi 25 bilionů Kč).

Podobně jako menší rival Société Générale, který zveřejnil hospodářské výsledky ve čtvrtek, i BNP Paribas ve čtvrtletí zapojila strategii prodeje úvěrů a státních dluhopisů. Chce si tak posílit kapitál, než začnou platit přísnější pravidla kapitálové přiměřenosti. Tyto snahy jsou podle vedení banky téměř naplněny.

Podle přísnější metodologie výpočtu kapitálové přiměřenosti Basilej 2,5 měla banka na konci čtvrtletí ukazatel kapitálové přiměřenosti na hodnotě 10,4. Zmíněná Société Générale jej měla nižší, a to 9,4. Ukazatel vyjadřuje podíl kvalitního kapitálu banky na jejích celkových aktivech, hodnotí tedy její schopnost ustát vysoké ztráty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK