Ekonomika USA vytvořila v dubnu 115.000 míst, méně, než se čekalo

04.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. května (ČTK) - Americká ekonomika vytvořila v dubnu 115.000 pracovních míst, tedy výrazně méně než očekávaných 170.000. Míra nezaměstnanosti klesla na nové tříleté minimum 8,1 procenta z březnových 8,2 procenta, avšak hlavně proto, že nezaměstnaní přestali hledat práci. Plyne to z dnešních údajů ministerstva práce USA.

Duben tak byl druhý měsíc po sobě, kdy se tvorba pracovních příležitostí v USA výrazně zpomalila. Počet nových míst za březen ale statistiky opravily z původního odhadu 120.000 na 154.000 a za únor o 19.000 nahoru na 259.000 míst. Průměr vzniklých míst za posledních šest měsíců tak činí solidních 197.000, znepokojení ale vyvolává letošní zpomalování.

Další smíšená zpráva z amerického trhu práce podle ekonomů zvyšuje obavy ze ztráty dynamiky největší světové ekonomiky a po prudkém růstu zaměstnanosti v zimních měsících podkopává naděje na obrat k plnému oživení. "Stále rosteme jen pozvolna. Tempo najímání je zpět na úrovni odpovídající ochablému růstu," řekl agentuře Reuters ekonom IHS Global Insight Nigel Gault.

Dnešní údaje mohou prohloubit nervozitu v Bílém domě. Prezident Barack Obama potřebuje silný růst zaměstnanosti, aby si posílil šance na znovuzvolení v listopadových volbách. Míra nezaměstnanosti v prvním roce jeho vlády dosáhla deseti procent a loni se před zimním poklesem držela kolem devíti procent. Nyní je stále asi dva procentní body nad průměrem posledních 50 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK