Prezident stvrdil změnu pravidel Komory daňových poradců

04.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu zákona o daňovém poradenství, která mění pravidla fungování Komory daňových poradců. Ruší kromě jiného podmínku nadpoloviční účasti všech členů komory na její valné hromadě pro přijetí platných rozhodnutí. O prezidentově podpisu dnes ČTK informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Předloha také stanovuje, že jeden člen komory bude moci na její valné hromadě zastupovat nejvýše pět kolegů. Potřebu novely zdůvodnil její předkladatel senátor Petr Pakosta (nezařazený) neschopností komory přijímat za současného stavu usnesení kvůli neúčasti jejích členů na valných hromadách. Argumentoval tím, že komora má nyní přes 4000 členů, zatímco v době vzniku dvě desítky let nezměněného zákona jich byly stovky.

Nově by komora měla přijímat rozhodnutí nadpoloviční většinou přítomných členů, nikoli všech členů. Pravidelná valná hromada komory by se měla nově konat vždy ve druhé polovině kalendářního roku. Mimořádná valná hromada by byla v případě, že by o to požádala třetina členů komory nebo její dozorčí komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK