Údaje z trhu práce USA oslabily dolar i euro, posílily jen

04.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. května (ČTK) - Dnešní nepříznivé údaje z amerického trhu práce oslabily dolar, euro a rizikovější měny s vysokými výnosy jako australský a novozélandský dolar. Zpráva zvýšila u investorů averzi vůči riziku, a posílila tím bezpečné nízkoúročené měny jako japonský jen.

Dolar kolem 17. hodiny SELČ klesl k jenu o 0,4 procenta na 79,86 JPY a ještě výrazněji k japonské měně oslabilo euro. Kurz evropské měny k dolaru klesl o 0,3 procenta na 1,3117 USD.

Americká ekonomika vytvořila v dubnu 115.000 pracovních míst, tedy výrazně méně než očekávaných 170.000. Duben tak byl druhý měsíc po sobě, kdy se tvorba pracovních příležitostí v USA výrazně zpomalila.

"Celkově byla zpráva zklamání. Vypadá to, že vytvořila znovu prostředí pro co nejmenší rizika, v němž si vede dobře japonský jen," řekl agentuře Reuters Vassili Serebriakov z newyorské pobočky banky Wells Fargo.

K poklesu eura přispěly dopolední slabé údaje o vývoji v sektoru služeb zemí eurozóny. Investoři jsou také vůči evropské měně krajně opatrní před víkendovými volbami ve Francii a Řecku, v nichž mohou vyhrát strany, které vystupují proti zaměření Evropy na rozpočtovou disciplínu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK