Aktuálně.cz: Audit radí zastavit dotace pro Karlovarský kraj

04.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 4. května (ČTK) - Karlovarský kraj údajně chybně rozdělil přes polovinu dotací z Regionálního operačního programu. Vyplývá to z auditu, který na projektech provedla v minulých týdnech společnost Deloitte. Chyby se například týkají i dvou největších investic do středních škol v kraji, v Sokolově a Ostrově, uvedl dnes server Aktuálně.cz. Mohlo by to znamenat, že až stamiliony korun Evropská unie kraji neproplatí.

Například u Centra technického vzdělávání v Sokolově za 400 milionů korun bylo podle auditu utraceno 390 milionů Kč protizákonně. Hlavní chyby se podle auditu Karlovarský kraj dopustil při zadání zakázky. Nabídky hodnotil nejen podle ceny, ale také podle návrhu, jak stavební firma "zamezí kolizi výstavby s provozem školy", uvedl server.

Ředitel krajského úřadu Roman Rokůsek ČTK řekl, že zpráva auditorů ještě není definitivní. "My se nyní ke zjištěným nálezům vyjadřujeme. Až teprve poté, co Deloitte posoudí naše námitky, bude výsledek definitivní. Teprve po vypořádání připomínek oni upraví protokol. Je to jako si vyslechnout obžalobu a nemít v ruce obhajobu," uvedl Rokůsek.

Tomáš Hybner, místopředseda regionální rady, která řídí rozdělování dotací z Regionálního operačního programu Severozápad v Karlovarském a Ústeckém kraji, ČTK řekl, že zatím definitivní výsledky kontroly neviděl. "Nějaké informace jsem obdržel, ale ještě jsem se se zprávou neseznámil. Až v příštím týdnu se o zprávě budeme bavit," řekl.

Pokud by podle Hybnera výsledky auditu měly za následek neproplacení dotací nebo zastavení programu, byl by to obrovský problém pro celý Karlovarský kraj.

Audit například vytkl problémy i Sokolovu za jeho investici do rekonstrukce zimního stadionu. Stála zhruba 148 milionů korun. Podle sokolovského místostarosty Karla Jakobce (ODS) audit vyčetl městu to, že během stavby částečně změnil technologii střechy. "Změnila se norma. My jsme zahájili jednací řízení a měli jsme změnu odsouhlasenou. Podle auditorů se ale takové řízení může vyvolat jen v případě nepředvídatelných okolností. Podle nás ale změna norem takovou okolností je," řekl Jakobec ČTK. Sokolov by ale mohl přijít až o 20 milionů Kč z dotace.

Stejně jako rozšíření sokolovské školy dopadla v auditu přestavba Centra technického vzdělávání v Ostrově. I v tomto případě mělo rozhodnout o zakázce nejasné kritérium "plán plnění veřejné zakázky", uvedl Aktuálně.cz.

Tím mohl kraj podle auditorů odradit případné zájemce. Nakonec se přihlásili tři, dva ovšem byli vyřazeni pro nesplnění kvalifikačních podmínek. Zakázku tak získal jediný zbylý uchazeč, sdružení Metrostavu a dvou místních firem, které nabídlo cenu 420 milionů Kč. Kraj mu později za vícepráce doplatil ještě sto milionů Kč.

Podle Aktuálně.cz definitivní verdikt, o kolik se zkrátí dotace, čeká na Evropskou komisi, která zprávu o Karlovarském kraji dostane v polovině května. Výsledek může být teoreticky horší než půlmiliardové škrty ve školských projektech. Společnost Deloitte kontrolovala i další projekty Karlovarského kraje, kde našla další chyby.

Bruselským úředníkům mohou posloužit jako důkaz, že špatně fungoval krajský systém čerpání. Pak mohou snížit plošně přislíbenou dotaci v celkové výši sedmi miliard například o polovinu, napsal server.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK