Washington bude znovu rozhodovat o sporném ropovodu Keystone XL

04.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Calgary/Washington 4. května (ČTK) - Kanadská společnost TransCanada dnes podala k americkému ministerstvu zahraničí novou žádost o schválení výstavby sporného přeshraničního ropovodu Keystone XL z rozsáhlých nalezišť v kanadské provincii Alberta k americkým rafineriím na pobřeží Mexického zálivu. Washington o ní bude rozhodovat ale až po volbách, takže naděje na schválení dlouho blokovaného projektu se výrazně zvýší.

Obama letos žádost o schválení výstavby zamítl pod tlakem zelených organizací a krajně levicového křídla své strany, které si před listopadovými volbami nechce odcizit. TransCanada nyní pozměnila trasu ropovodu přes Nebrasku, protože oficiální záminkou k zamítnutí byly obavy z ohrožení nebraských zásob podzemní vody, kolem nichž mělo potrubí vést.

Ekologické organizace však svou kampaň proti ropovodu vedly s neskrývaným cílem zabránit Kanadě v rozvoji těžby "špinavé" ropy z ropných písků. Ta údajně vytváří vyšší emise skleníkových plynů.

Ministerstvo zahraničí musí projekt schválit, protože ropovod přetíná americkou hranici. Obama sice počátkem roku projekt za 7,6 miliardy dolarů (146 miliard Kč) zamítl, v březnu ale vyjádřil podporu jeho jižní větvi z Oklahomy do Texasu, která však povolení federální vlády nepotřebovala.

Obamovu blokádu projektu už od loňska ostře kritizují republikáni. Ti to označují za jasný doklad toho, že jeho vláda i v situaci drahého benzinu sabotuje snahy o omezení závislosti USA na zámořské ropě snadnou a levnou cestou, která by navíc vytvořila desetitisíce pracovních míst. Pro ropovod se ale vyslovovaly i odbory z průmyslového středozápadu USA a řada tamních demokratických zákonodárců, kteří mají zájem na vzniku pracovních míst.

TransCanada odhaduje, že ropovod vytvoří přímo více než 20.000 pracovních míst a nepřímo v době výstavby dalších 118.000. Ministerstvo zahraničí dalo najevo, že o projektu rozhodne nejprve počátkem roku 2013 a využije přitom podkladů získaných při předešlém posuzování.

Firma předpokládá, že by mohla uvést severní část ropovodu do Oklahomy do provozu do konce roku 2014 nebo začátku roku 2015. Stát Nebraska již bez ohledu na postoj federální vlády schválil zákon, který mu umožní urychlené posouzení dopadu projektu, a s kanadskou firmou spolupracuje.

TransCanada a zastánci ropovodu říkají, že Keystone XL bude klíčem k omezení závislosti USA na dovozu ropy z nestabilních oblastí, jako je Střední východ, nebo nepřátelských zemí jako Venezuela. Podle firmy posudek ukazuje, že dopady projektu na životní prostředí bude minimální.

Šéf TransCanada Russ Girling řekl, že nové potrubí bude také schopno dopravovat do amerických rafinérií ropu z břidlicových hornin v Montaně a Severní Dakotě, kde se nachází rozsáhlé ložisko břidlicové ropy Bakken.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK