Americké akcie po slabé zprávě z trhu práce výrazně klesly

04.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. května (ČTK) - Americké akcie po dnešních slabých údajích z domácího trhu práce uzavřely výrazným propadem a hlavní indexy klesly až o dvě procenta. Wall Street zažila kvůli sérii nepříznivých zpráv z ekonomiky nejhorší týden v letošním roce. K dnešnímu propadu přispěly i obavy investorů z výsledků nedělních voleb ve Francii a Řecku.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování klesl o 1,27 procenta na 13.038,27 bodu. Širší index S&P 500 ztratil 1,6 procenta a uzavřel na 1369,10 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se propadl o 2,25 procenta na 2956,34 bodu.

Za celý týden Dow Jones ztratil 1,5 procenta. Index S&P klesl o 2,5 procenta a Nasdaq Composite Index oslabil o 3,7 procenta, což bylo pro oba ukazatele nejhorší týden od poloviny prosince.

Americká ekonomika vytvořila v dubnu 115.000 pracovních míst, tedy výrazně méně, než se odhadovalo. Míra nezaměstnanosti sice mírně klesla na 8,1 procenta, bylo to ale jen kvůli odchodu nezaměstnaných ze statistiky pracovní síly. Dnešní zpráva navázala na zhoršené údaje z americké ekonomiky z předešlých dvou dní.

Údaje podle ekonomů dál podkopaly naděje na dynamické oživení americké ekonomiky. V hlubším propadu akciím bránilo jen zvýšené šance na to, že americká centrální banka (Fed) by mohla přistoupit k novým krokům na podporu ekonomického růstu.

Výrazně klesaly akcie energetického sektoru, jehož index ztratil více než dvě procenta. Akcie ropných koncernů jako Chevron navíc ztratily pod tlakem silného propadu cen ropy, který byl rovněž důsledkem špatných čísel z trhu práce.

Nepříznivé údaje z amerického trhu práce oslabily dolar, euro a rizikovější měny s vysokými výnosy. Zpráva zvýšila u investorů averzi vůči riziku, a posílila tím bezpečné nízkoúročené měny v čele s japonským jenem. K poklesu eura přispěly slabé údaje o vývoji v sektoru služeb zemí eurozóny a opatrnost před nedělními volbami ve Francii a Řecku.

Dolar ke konci newyorského obchodování klesl k jenu o 0,4 procenta na 79,88 JPY, proti australskému a novozélandskému dolaru však získal 0,8 respektive 0,6 procenta. Kurz eura k dolaru klesl o 0,5 procenta na 1,3084 USD a vůči jenu se propadl o 0,9 procenta na 104,50 JPY.

hp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK