Český statistický úřad oznámí výsledky maloobchodu za březen

07.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky tuzemského maloobchodu za březen. V únoru maloobchodní tržby bez sezonního očistění meziročně zpomalily růst na 1,6 procenta z lednových 1,8 procenta. Výsledek ovlivnil zejména vyšší počet pracovních dní a prodej motorových vozidel.

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta únorové výsledky nevybočují z trendu posledních měsíců. Prodejcům poslední dobou tržby stagnují a podobný vývoj lze čekat po celý rok.

"Spotřebitelé šetří a domácí poptávka zůstává utlumená. Obava z nezaměstnanosti, nízký růst reálných mezd, růst inflace a obecně restriktivní fiskální politika vlády negativně dopadá na psychiku spotřebitelů a tržby prodejců," dodal Novák.

Letošní rok tak zřejmě nebude pro maloobchod příznivý. "I v letošním roce zůstane spotřeba domácností slabá. Výsledky za první dva měsíce jsou ještě mírně pozitivní, přesto ochota utrácet ze strany domácností bude nejspíše dále slábnout," míní analytik Petr Dufek z ČSOB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK