Ceny ropy po volbách ve Francii a Řecku pokračují v propadu

07.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ceny ropy zahájily týden navázáním na páteční propad. Investory na všech finančních trzích dnes znepokojily výsledky voleb ve Francii a Řecku, které vyvolaly obavy ze schopnosti eurozóny pokračovat v politice ozdravování veřejných financí a oživily strach z evropské dluhové krize. Volby posílily nervozitu trhů, kterou v pátek vyvolaly slabé údaje z amerického trhu práce.

 

Cena severomořské ropy Brent zahájila v Asii poklesem až o téměř tři dolary na 110,34 dolaru za barel, nejníže od konce ledna. Kolem 5:30 SELČ byla na 111,80 dolaru se ztrátou asi 1,40 dolaru na barel. V pátek Brent klesla o 2,5 procenta a za celý týden se propadla o 5,5 procenta.

Americká lehká ropa WTI oslabila o 1,90 dolaru na 96,60 dolaru za barel a sestoupila až na 95,34 USD, minimum od 20. prosince. V pátek utrpěla dosud nejhlubší letošní pokles, když ztratila čtyři procenta, a za celý týden klesla o 6,1 procenta.

Ve Francii prohrál ve druhém kole prezidentských voleb dosavadní prezident Nicolas Sarkozy, který hájil úsporný kurz, a vyhrál socialista François Holande, který naopak slíbil zvyšování vládních výdajů a daní a zrušení některých reforem. Ještě větší znepokojení vyvolaly volby v Řecku, kde voliči v odporu k neustálému utahování opasků výrazně snížili podporu vládních proevropských stran a dali velké množství hlasů extrémní levici a pravici. To zpochybňuje politiku, která zatím Řecko chránila před úplným bankrotem a odchodem z eurozóny.

Na výsledek voleb reagovaly asijské trhy výprodejem rizikových aktiv jako akcií, komodit a měn s vyššími výnosy. Kurz eura klesl vůči dolaru pod 1,30 USD a nejširší index MSCI pro akcie v Asii a Tichomoří ztrácel 2,2 procenta.

Na trhu jsou stále ještě cítit dozvuky pátečního propadu. Ropa jím reagovala na zprávu, podle níž americká ekonomika vytvořila v dubnu opět výrazně méně pracovních míst, než se čekalo.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 111,80 113,18 New York - Nymex WTI červen 96,60 98,49

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK