Evropské akcie po volbách ve Francii a Řecku silně klesly

07.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. května (ČTK) - Západoevropské akcie začaly po nedělních volbách ve Francii a Řecku výrazným poklesem. Index 50 největších akciových titulů sestoupil o téměř dvě procenta na minimum za čtyři a půl měsíce, protože výsledky voleb vrhly pochyby na schopnost eurozóny vymanit se z dluhové krize.

Index Euro STOXX 50 klesl po zahájení obchodů o 1,8 procenta na 2208,52 bodu, nejníže od konce prosince. Index pařížské burzy CAC oslabil o 1,5 procenta a frankfurtský index DAX se propadl o 2,2 procenta.

Ve Francii vyhrál prezidentské volby socialista François Hollande nad zastáncem úsporného kurzu Nicolasem Sarkozym. To investoři všeobecně čekali, ale Hollandovy plány na zvyšování výdajů a daní a odkládání úspor v chronicky zadlužené ekonomice nadále plodí znepokojení.

V Řecku voliči v odporu k úsporám výrazně snížili podporu vládních proevropských stran, které tak nezískaly většinu potřebnou k vytvoření nové vlády. To může mít vážné důsledky pro celou eurozónu, protože je ohrožena politika, která zatím Řecko zachraňovala před neřízeným bankrotem a odchodem z eurozóny. Trhy se budou nyní zaměřovat na snahy řeckých stran o nalezení koaličních partnerů a nevylučuje se možnost brzkých nových voleb.

"Výsledky víkendových voleb nijak nepřispívají k uklidnění obav, které na trhu vládnou už od pátečního zklamání z údajů o vývoji americké zaměstnanosti. Politická nejistota narůstá a situace v eurozóně je teď nepředvídatelnější." řekl agentuře Reuters analytik Gerhard Schwarz z německé Baader Bank.

Na trh nadále negativně působí páteční údaje z USA. Americká ekonomika podle nich vytvořila v dubnu opět výrazně méně pracovních míst než v předešlém měsíci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK