Koruna dopoledne oslabila lehce k euru, výrazněji k dolaru

07.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká měna dopoledne oslabila k oběma hlavním světovým měnám, k euru jen lehce a vůči dolaru výrazněji. V 11:25 se proti pátku obchodovala koruna vůči euru o pět haléřů níže na 25,08 Kč/EUR a k dolaru si pohoršila o dvacetník na 19,27 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

 

Podle Marka Dřímala z Komerční banky vykázaly regionální měny silné ztráty již v pátek a během dnešního asijského obchodování je ještě prohloubily. "Koruna však po otevření evropských trhů část svých ztrát umazala, když posílila mírně pod 25,10 Kč/EUR," uvedl Dřímal.

Její kurz podle něj podpořilo i zveřejnění březnové obchodní bilance, která skončila v rekordním přebytku 37,5 miliardy korun, a překonala tak veškerá očekávání. "Dnes ráno byl kurz koruny kolem 25,20 Kč/EUR, takže zveřejněním statistiky ihned přišel impulz ke spekulativnímu nákupu koruny," doplnil Vladimír Pikora z Next Finance.

Český statistický úřad dnes zveřejnil i březnové maloobchodní tržby, meziročně klesly o 0,3 procenta, a to zejména vlivem nižšího počtu dní a poklesem prodeje aut.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance byly domácí zprávy pro korunu příznivé. "I díky domácím datům se koruna s výsledky voleb v Evropě ani propadem akcií pod tlak nedostává," poznamenal Vlk. Dodal, že mírné zisky mají i okolní měny.

Finanční trhy reagují především na výsledky voleb v Evropě. Nejistota podle Dřímala plyne z voleb v Řecku, kde výrazně ztratily strany podporující úsporná opatření a spolupráci s EU a MMF, a ve Francii, kde v prezidentských volbách zvítězil socialista François Hollande.

Dolar byl kolem 11:25 na 1,3008 USD/EUR. Obchodování je poznamenáno menší likviditou kvůli dnešnímu svátku ve Velké Británii a úterních oslav konce druhé světové války v Evropě, podotkl Dřímal.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK