Výsledek zahraničního obchodu za březen analytiky překvapil

07.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Výsledek zahraničního obchodu za březen analytiky příjemně překvapil. Podle Českého statistického úřadu skončil zahraniční obchod rekordním přebytkem 37,5 miliardy korun a meziročně byl vyšší o 14,5 miliardy Kč. Vývoz meziročně stoupl o 6,9 procenta a dovoz o 1,4 procenta.

Podle Asociace exportérů se opět ukázalo, že čeští exportéři jsou schopni reagovat na aktuální ekonomickou situaci a daří se jim objem exportu dále zvyšovat. "Velmi dobrých výsledků exportu si ceníme o to víc, že byly dosaženy v době, kdy koruna vůči euru a dolaru spíše posilovala," poznamenal místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

"Zdá se, že česká ekonomika těží z blízkosti německé ekonomiky. Ta je překvapivě houževnatá a i přes pád jižního křídla eurozóny jede," uvedl Vladimír Pikora z Next Finance. Tam, kde slabí řečtí či portugalští výrobci už skončili, globálně silní němečtí výrobci pokračují a udrží se i na padajících trzích, dodal.

Export zůstává hlavním tahounem ekonomiky zejména díky výrobě strojů a dopravních prostředků, ale jeho pozice pro následující měsíce je nejistá, míní analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek. Přetrvávají rizika zpomalení hospodářského růstu v eurozóně, dodal.

Náměstek ministr průmyslu a obchodu Milan Hovorka uvedl, že nadále uspokojuje vysoká dynamika růstu českého vývozu na trhy mimo EU, zejména do Číny a Ruska. "Potřebu diverzifikovat náš export potvrzuje i aktuální vývoj na automobilovém trhu, který je pro český vývoz rozhodující. Zatímco prodeje aut v Rusku, Číně či Indii rostou dvoucifernými tempy, registrace nových vozů v Evropě v prvním čtvrtletí klesly o 7,7 procenta," doplnil.

Analytik firmy Akcenta Miroslav Novák upozornil, že dynamika růstu objemu českého vývozu v meziročním srovnání přibrzdila a reálně hrozí, že v dalších měsících začne stagnovat. Pozitivní je ale podle něj to, že konkurenceschopnost domácí ekonomiky zůstává i nadále vysoká.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK