Poslanci opětovně rozhodnou o podporovaných zdrojích energie

07.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Poslanci se ve středu dopoledne opět sejdou na řádné schůzi sněmovny a jako první mají rozhodnout o zákonu o podporovaných zdrojích energie. Prezident Václav Klaus zákon vetoval a nyní záleží na poslancích, zda ho přehlasují. Zákon v jednom předpisu soustřeďuje podporu pro obnovitelné zdroje, druhotné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů.

Klaus upozornil, že zákon přináší nové náklady pro veřejné rozpočty v době, kdy je třeba šetřit, a také neodhadnutelné zvýšení cen energií. Zákon zahrnuje mezi podporované zdroje také biometan. "Zahrnutím biometanu mezi podporované zdroje může zákon vážně zhoršit životní prostředí u nás, protože nejspíše povede k masivnímu dovozu odpadů z celé Evropy, aby u nás mohly zahnívat a vytvářet tím biometan," varoval prezident.

Kromě podpory výroby biometanu zákon nechává povinnost vykoupit elektřinu z obnovitelných zdrojů i u těch provozovatelů, u kterých ze zákona koncem roku skončí příslušné smlouvy. Upravuje také způsob nakládání se solárními panely na konci jejich životnosti a počítá se srážkovou daní pro solární elektrárny. Daň byla zavedena, aby částečně kompenzovala zdražení elektřiny kvůli solárním zdrojům.

Nová norma má podle vlády pomoci ČR dosáhnout cíle, ke kterému se zavázala v rámci EU, aby do roku 2020 obnovitelné zdroje pokrývaly 13,5 procenta spotřeby elektřiny. K tomu, aby sněmovna přehlasovala prezidentské veto, je zapotřebí aspoň 101 hlasů.

Poslanci by také měli rozhodnout, zda český parlament schválí vznik nového Evropského stabilizačního mechanismu. Senát už ho schválil, nyní je na řadě sněmovna. K souhlasu s fondem je třeba v obou komorách parlamentu ústavní, neboli třípětinová většina zákonodárců.

Mechanismus, na kterém se před rokem dohodla Evropská rada, má nahradit současný záchranný fond eurozóny. Zemím platícím eurem, které se ocitnou v problémech, bude moci půjčit až 500 miliard eur (12,4 bilionu korun).

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg při projednávání v Senátu řekl, že průtahy či nejednotnost členských států v této věci mohou být považovány za nepřímé zpochybnění Evropského mechanismu stability. Naproti tomu ekonom Pavel Kohout nazval tento pakt skandálním eurotunelem. "Země může prodělat na členství miliardové sumy v eurech. Získat nemůže nic," varoval s tím, že dohoda neobsahuje horní mez závazků české strany.

Poslanci TOP 09 a Starostů dokument podpoří. "My samozřejmě ctíme, k čemu se Česká republika zavázala," řekl ČTK jejich předseda Petr Gazdík. Předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS) uvedl, že občanští demokraté budou zřejmě také pro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK