Pražská burza umazala ranní ztráty a oslabila o třetinu procenta

07.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Pražská burza během dne umazala většinu ranních ztrát, které stejně jako hlavní evropské trhy utrpěla v reakci na výsledky voleb v Řecku a ve Francii. Většina velkých emisí přesto mírně oslabila a index PX tak proti pátečnímu závěru ztratil 0,33 procenta na 916,1 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy.

Pražský akciový trh tak klesl již čtvrtým dnem po sobě, ranní výprodej podle analytiků a makléřů nejvíce dolehl na akcie energetické firmy ČEZ, které na počátku seance prohloubily své letošní minimum. Obchodní den ale nakonec uzavřely pouze s menší ztrátou 0,68 procenta na hladině 720,10 koruny. Propad postihl i akcie těžební NWR, které oslabily o téměř procento na 121 Kč.

O 3,32 procenta na 90 korun naopak vzrostly cenné papíry KIT digital. "Akcie této technologické firmy v posledních dnech hodně kolísají a i dnes na ně mělo hlavní vliv předchozí obchodování na americkém trhu Nasdaq. Tam totiž akcie KIT silně rostly v pátečních večerních hodinách a tento růst dnes na pražské burze doháněly," uvedl Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky.

Z dalších emisí podle Němého zaujaly ještě akcie sázkové firmy Fortuna, které před čtvrtečním oznámením výsledků za první čtvrtletí vzrostly o 2,5 procenta na 98,35 koruny.

Z akcií bank podle Josefa Kohouta z Patria Finance nejlépe kopírovala okolní vývoj rakouská Erste Bank, a to jak ranním výprodejem až na 408 Kč, tak následným obratem do nepatrného růstu o 0,07 procenta na 420 Kč. Cenné papíry Komerční banky při nízkém objemu obchodů klesly o 0,80 procenta na rovných 3333 korun.

Zveřejňování firemních výsledků se v tuzemsku v tomto týdnu po úterní sváteční pauze soustředí do čtvrtka 10. května, kdy by měly být známy výsledky za první čtvrtletí ČEZ, telekomunikačního operátora Telefónica a Fortuny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK