Americké akcie zahájily poklesem, většinu ztrát ale smazaly

07.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. května (ČTK) - Americké akcie zahájily nový týden poklesem, který byl reakcí převážně na výsledek voleb v Řecku a ve Francii. Některé indexy ale ještě během dopoledne dokázaly většinu ztrát smazat a přechodně se ocitly i v kladných číslech. K nervozitě přispívá hlavně Řecko, u něhož se začíná znovu spekulovat, zda má místo v eurozóně.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.009 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel 0,2 procenta. Širší index S&P 500 ale smazal prakticky všechny ztráty a pohyboval se blízko 1368 bodů, index Nasdaq už 0,1 procenta přidával a nacházel se na 2960 bodech.

V rozhodujícím druhém kole prezidentských voleb ve Francii v neděli vyhrál socialista François Hollande, který u voličů zabodoval díky slibům o zvyšování vládních výdajů a daní. Porazil tak dosavadního prezidenta Nicolase Sarkozyho, který je zastáncem úsporného kurzu.

V Řecku voliči kvůli odporu k úsporám výrazně snížili podporu vládních proevropských stran, které nezískaly většinu potřebnou k vytvoření nové vlády. Ohrožena je tedy politika, která zatím Řecko chránila před úplným bankrotem a odchodem z eurozóny.

"Držíme se velmi dobře, když vezmeme v úvahu výsledky těch voleb a celkově slabý řád v Evropské unii. A to jak finančně, tak politicky," poznamenal k průběhu obchodování šéf investiční společnosti Knight Capital Peter Kenny. "Trhy si zvolily, že se nebudou zaměřovat na dramatický dopad toho, co by mohlo být, ale spíš co je před námi," dodal.

Index akcií finančních společností, který je zpravidla velmi citlivý na zprávy o problémech v eurozóně, táhl trh vzhůru. V poledne přidával zhruba 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK