Japonské akcie oživily z tříměsíčního minima, euro kleslo

08.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. května (ČTK) - Japonské akcie dnes oživily z tříměsíčního minima, kam se propadly předchozí den. Investoři přehodnotili okamžitý dopad voleb ve Francii a Řecku, ačkoliv se i nadále obávají dalšího vývoje v eurozóně. Index Nikkei stoupl o 0,7 procenta na 9181,65 bodu, když v pondělí oslabil až o 2,8 procenta a zaznamenal nejvyšší procentní propad za šest měsíců.

Pondělní ztráty způsobily obavy, že nový prezident ve Francii a nová vláda v Řecku mohou ohrozit úsporné kroky, které mají pomoci regionu v boji s dluhovou krizí. Obě dosud vládní proevropské strany v Řecku přišly v nedělních parlamentních volbách o nadpoloviční většinu poslanců potřebnou k vytvoření nového koaličního kabinetu. V rozhodujícím druhém kole prezidentských voleb ve Francii v neděli vyhrál socialista François Hollande.

Posilovaly hlavně vývozní společnosti, které naopak v pondělí prudce ztrácely. Zisky si připsaly automobilky Honda Motor, Nissan Motor či technologická firma TDK. Akcie Fuji Heavy Industries díky výsledkům hospodaření stouply o 7,3 procenta.

Euro na asijském devizovém trhu pokračovalo v poklesu způsobeném výsledky voleb ve Francii a Řecku, ten však byl kvůli spekulativním obchodům některých investorů nízký. Vůči dolaru euro oslabilo o 0,1 procenta na 1,3035 USD, když v pondělí se propadlo až na 1,2955, nejníže od ledna. Vůči jenu se kurz eura téměř nezměnil, činil 104,28 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,1 procenta na 79,98 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK