Řecko prodalo krátkodobé dluhopisy s vyšším úrokem

08.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 8. května (ČTK) - Řecko dnes v aukci prodalo pokladniční poukázky se splatností šest měsíců za 1,3 miliardy eur (32,6 miliardy Kč). Poptávka po krátkodobých dluhopisech více než dvojnásobně převýšila nabídku, zhruba ve stejném poměru jako při předchozí aukci, výnosy však vzrostly.

Poměr nabídky k poptávce, indikátor zájmu investorů o dluhopisy, činil 2,6 a nepatrně se tak snížil z 2,62 v předchozí aukci, která se uskutečnila 10. dubna. Výnos však stoupl na 4,69 procenta z 4,55 procenta. Stát dnešní emisí splatí dluhopisy, jejichž splatnost vyprší 11. května.

Většinu krátkodobých státních dluhopisů obvykle koupí řecké banky. To znamená, že náklady na úvěry země plně neodrážejí situaci na trhu, upozornila agentura Reuters.

Řecko nyní spoléhá na finance ze záchranného úvěru od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. Vzhledem k vysoké ceně úvěrů není schopno prodávat dlouhodobý dluh na finančních trzích a na trhu tak prodává pouze krátkodobé pokladniční poukázky. Nejnovější prodej přichází po nedělních parlamentních volbách, ve kterých obě dosud vládní proevropské strany přišly o nadpoloviční většinu poslanců. Nový parlament je názorově velmi roztříštěný a naděje na vznik nové, životaschopné vlády jsou velmi malé. Pozorovatelé upozorňují, že není vyloučeno, že v zemi by se mohly brzy uskutečnit nové volby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK