Čína uvalila cla na trubky z nerezové oceli z EU a Japonska

08.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 8. května (ČTK) - Čína uvalila antidumpingová cla na některé trubky z nerezové oceli dovážené z Evropské unie a Japonska. Oznámilo to dnes ministerstvo obchodu, které tak dokončilo šetření zahájené v září po stížnostech od čínských producentů.

Podle ministerstva místní výrobce poškodil dovoz bezešvých trubek z ušlechtilé nerezové oceli, které se prodávaly za nepoctivě nízkou cenu. Od 9. května tak dovozci trubek z EU a Japonska zaplatí cla v rozmezí od 9,7 do 39,2 procenta. Trubky se používají hlavně v elektrárnách.

Čína je největším výrobcem a konzumentem oceli na světě a je stále závislá na dovozu některých produktů z ušlechtilé oceli. Spojené státy v poslední době zavedly cla na některé čínské ocelové výrobky, včetně potrubí, ocelových kol a drátů.

Peking vede množství obchodních sporů s dalšími třemi velkými ekonomickými mocnostmi. V březnu EU, USA a Japonsko požádaly Světovou obchodní organizaci (WTO) o zprostředkování sporu, který vedou s Čínou kvůli jejímu omezování vývozu surovin. Ve sporu jde hlavně o kvóty, které Čína uplatňuje při vývozu vzácných kovů nepostradatelných pro řadu významných průmyslových odvětví, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK