Průmyslová výroba v Německu vzrostla v březnu o 2,8 procenta

08.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. května (ČTK) - Průmyslová výroba v Německu v březnu vzrostla meziměsíčně o 2,8 procenta, více než se čekalo. V únoru naopak výroba klesla o 0,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo německé ministerstvo hospodářství.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zvýšení výroby o 0,8 procenta. Výsledky překonaly i jejich nejvyšší odhady, které počítaly s růstem nejvýše o 2,4 procenta.

Produkce zpracovatelského sektoru stoupla o 1,5 procenta, hlavně díky výrobě spotřebního a kapitálového zboží. Produkce v energetickém sektoru však klesla o 1,8 procenta. Stavební výroba vzrostla o 30,7 procenta po propadu o 16,9 procenta v únoru.

Pondělní zpráva ukázala, že zakázky německých průmyslových podniků v březnu proti předešlému měsíci zrychlily růst na 2,2 procenta a zvýšily se více, než se čekalo. Výrazně opět posílily zakázky ze zemí mimo eurozónu, navíc oživily domácí zakázky a objednávky z eurozóny zastavily propad.

Německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vykázala mírný mezičtvrtletní pokles, většina analytiků ale předpokládá, že v letošním prvním čtvrtletí se Německo těsně vyhne recesi. Německá vláda počítá pro letošní rok se zpomalením růstu na 0,7 procenta z loňských tří procent, příští rok má ekonomika stoupnout o 1,6 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je do značné míry závislý český vývoz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK