Euro kvůli politické nejistotě v Řecku a ve Francii klesá

08.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. května (ČTK) - Euro dnes opět oslabuje a k dolaru ztrácí již sedmou seanci za sebou. Důvodem jsou obavy o budoucnost úsporných plánů eurozóny považovaných za důležitou součást boje regionu s dluhovou krizí po víkendových volbách v Řecku a ve Francii. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,7 procenta na 1,2997 USD, když v pondělí se během dne propadlo až na 1,2955 USD, nejníže od konce ledna.

K jenu euro kleslo o 0,8 procenta na 103,72 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,1 procenta na 79,81 JPY.

Řecký prezident dnes pověřil pokusem o sestavení nové koaliční vlády Alexise Tsiprase, vůdce radikální levicové strany SYRIZA, která vzešla z nedělních předčasných parlamentních voleb jako druhá nejsilnější. Ten poté prohlásil, že veškeré závazky, které dalo Řecko EU a Mezinárodnímu měnovému fondu, se podle něj staly neplatnými, protože voliči odmítli strany, které podporovaly záchranu. Oznámil také, že hledá spojence, pro sestavení vlády, která by již nepokračovala v razantních úsporách, k nimž se předchozí vlády zavázaly. Tsipras má na vyjednávání s možnými partnery tři dny. Šance na sestavení pevné koalice touto stranou je ovšem podle místních komentátorů velmi malá.

Nový francouzský prezident François Hollande se chce v boji s dluhovou krizí soustředit na podporu růstu. Může tak vzniknout napětí mezi Francií a Německem, které naopak zastává politiku přísných úsporných opatření.

Podle analytiků se kurz eura zřejmě nyní ustálí na 1,30 USD a obchodníci budou čekat, jak se bude politická situace dále vyvíjet. Investoři zatím nečekají, že by situace v Řecku mohla vyvolat rozpad eurozóny, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK