Americké akcie začaly poklesem, trh se bojí o Řecko

08.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. května (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem a v polovině dne ztrácely jejich hlavní indexy asi jedno procento. Trh se obává, že Řecko po volbách ustoupí od slibů úspor a reforem, které dalo mezinárodním věřitelům za jejich pomoc před bankrotem.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (18:00 SELČ) klesl o 1,1 procenta na zhruba 12.861 bodů. Širší index S&P 500 oslabil o 1,1 procenta na 1354 bodů. Index technologického trhu Nasdaq ztrácel 1,3 procenta a byl kolem 2918 bodů.

Vůdce řecké Koalice radikální levice (SYRIZA) Alexis Tsipras, kterého dnes řecký prezident pověřil pokusem o sestavení vládní koalice, vyzval předsedy obou proevropských stran, aby odvolali své závazky vůči eurozóně a Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), pokud s ním chtěj vytvořit vládu. Šéf strany, která skončila v nedělních volbách na druhém místě, také pohrozil znárodněním bank.

Trh je stále pod vlivem nervozity z dopadů nedělních prezidentských voleb ve Francii, které vyhrál socialista François Hollande. To vyvolává obavy z rozpadu francouzsko-německé osy při řešení dluhové krize v eurozóně.

hp dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK