Německý vývoz i dovoz vzrostl v březnu na nové rekordy

09.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. května (ČTK) - Německý vývoz i dovoz vzrostl v březnu na nové rekordy a prudce rostl export mimo Evropskou unii. Dnešní údaje spolkového statistického úřadu potvrdily, že největší evropská ekonomika překonává dluhovou krizi mnohem lépe než jiné evropské země a na rozdíl od nich se podle všeho vyhne pádu do nové recese.

Vývoz se v meziročním srovnání zvýšil o 0,9 procenta na rekordních 91,8 miliardy eur (2,3 bilionu Kč). Export do zemí mimo EU posílil o 6,1 procenta, vývoz do klesající eurozóny se naopak propadl o 3,6 procenta.

Německý dovoz se zvýšil o 1,2 procenta na nové maximum 78,1 miliardy eur. Obchodní bilance Německa zůstala ve stejném přebytku 13,7 miliardy eur jako v únoru proti saldu 14,3 miliardy eur před rokem.

Za celé první čtvrtletí obchodní přebytek vzrostl meziročně o 12 procent na 45,5 miliardy eur. Export vzrostl o deset procent na 276,1 miliardy eur, dovoz se zvýšil o pět procent na 230,6 miliardy eur.

"Německý export byl v prvním čtvrtletí podivuhodně silný. Dobrý výkon mimo Evropu s převahou smazal dopad klesající poptávky v eurozóně," řekl agentuře Reuters Christian Schulz z Berenberg Bank.

Německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vykázala mírný mezičtvrtletní pokles, většina analytiků ale předpokládá, že v letošním prvním čtvrtletí se Německo těsně vyhne recesi. Německá vláda počítá pro letošní rok se zpomalením růstu na 0,7 procenta z loňských tří procent, příští rok má ekonomika stoupnout o 1,6 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je do značné míry závislý český vývoz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK