Novela zákona sladí údaje a označování textilních vláken

09.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Poslanci dnes schválili ve zrychleném režimu již v prvním čtení novelu zákona o ochraně spotřebitele, která se týká údajů a označování textilních vláken. Vládní předloha míří do Senátu.

Novela reaguje na revizi tří evropských směrnic o označování textilních výrobků. Jejím cílem je snížit administrativní zátěž, zjednodušit a zrychlit legislativní proces týkající se schvalování a zavádění nových druhů textilních vláken a podpořit inovace v textilním a oděvním průmyslu.

Podle vlády jde o technickou novelu. Jejím cílem je sladit názvy textilních vláken a údaje na označeních a v průvodních dokladech textilních výrobků. Ze zákona se mimo jiné vypouští definice textilního vlákna a textilního výrobku, protože je nyní obsahuje příslušné evropské nařízení.

Dodržování nových opatření bude kontrolovat Česká obchodní inspekce. Za porušení pravidel týkajících se označování textilu bude hrozit až třímilionová pokuta. Vláda v důvodové zprávě uvádí, že novela nebude mít vliv na státní rozpočet. Zákon by měl platit dnem vyhlášení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK