Tržby německé skupiny E.ON výrazně vzrostly, zisk ale klesl

09.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 9. května (ČTK) - Tržby největší německé energetické skupiny E.ON díky obchodování s energií a zlepšení výsledků plynárenské divize výrazně vzrostly. Zisk ale klesl a poptávka v klesající evropské ekonomice zůstává slabá, uvedla dnes společnost.

Tržby E.ON se v meziročním srovnání zvýšily o 28 procent na 35,7 miliardy eur (899 miliardy Kč). Čistý zisk naopak klesl o 23 procent na 1,9 miliardy eur.

Tržby divize optimalizace a obchodování vyskočily o 37 procent na 27,5 miliardy eur. Divize výroby elektřiny naopak dál oslabovala, protože se potýká s dopady loňského rozhodnutí vlády uzavřít postupně všechny jaderné elektrárny v Německu. Loni se musely po havárii v japonské Fukušimě odstavit a poté definitivně uzavřít elektrárny představující 40 procent jaderných kapacit v zemi, což poškodilo jejich provozovatele E.ON, RWE a EnBW.

Výsledky plynárenské divize se zlepšily, E.ON však upozornila na to, že poptávka po plynu v Evropě je stále na úrovni roku 2001 a poptávka po elektřině na hodnotě roku 2004. Společnost nyní jedná o snížení cen plynu se svými dodavateli tak, aby držely krok s cenami, které může účtovat svým zákazníkům.

V České republice E.ON provozuje rozvodné sítě v jižních Čechách a na jižní Moravě. Jeho loňský provozní zisk před odpisy vzrostl o 45 procent na 470 milionů eur a tržby se zvýšily o 18 procent na 2,76 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK