Polsko překvapivě zvýšilo úrokové sazby, aby snížilo inflaci

09.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Polská centrální banka dnes zasáhla proti vysoké inflaci překvapivým zvýšením úroků. Základní úrokovou sazbu rada pro měnovou politiku národní banky po dnešním zasedání zvýšila o čtvrt procentního bodu na 4,75 procenta.

 

Nadpoloviční většina analytiků dotázaných agenturou Reuters zvýšení úroků nečekala, třebaže guvernér banky Marek Belka takový krok minulý měsíc označil za potřebný. Mezitím ale vyšly údaje, které naznačily zpomalení ekonomického růstu v zemi a někteří centrální bankéři možnost zvýšení sazeb v takové situaci odmítli.

V březnu se růst polské průmyslové výroby nečekaně zpomalil na téměř nulovou úroveň, což naznačilo, že polská ekonomika začíná podléhat celoevropskému útlumu. Vláda předpovídá, že růst hrubého domácího produktu Polska se letos zpomalí na zhruba tři procenta z loňského tempa 4,3 procenta.

Inflace v Polsku však zůstává na vysoké úrovni nad čtyřmi procenty, a je tak výrazně nad cílem centrální banky udržovat inflaci kolem 2,5 procenta. Guvernér Belka v dubnu řekl, že kvůli zvýšené inflaci by se měly v dohledné době zvýšit úrokové sazby, které zvedla naposledy loni v červnu.

Někteří členové rady pro měnovou politiku však po údajích o zpomalení ekonomiky prohlásili, že zvýšení sazeb není nutné. Poukazovali na to, že inflace se pod tlakem ochabující ekonomiky v příštích měsících sama zmírní.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK