Zisk OMV se díky Libyi a počasí zvýšil ve čtvrtletí o 22 procent

09.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 9. května (ČTK) - Čistý zisk rakouské ropné a plynárenské skupiny OMV v prvním čtvrtletí vzrostl o 22 procent na 452 milionů eur (11,4 miliardy Kč). Hospodaření podpořil růst těžby v Libyi, vyšší ceny ropy a chladná zima ve střední Evropě. Společnost, která působí i v Česku, to uvedla v dnešním prohlášení.

Očištěný zisk před úroky a zdaněním, který nezahrnuje mimořádné položky a změnu hodnoty zásob, stoupl o devět procent na 800 milionů eur. Překonal tak odhady analytiků, kteří čekali zisk 755 milionů eur. Těžba se hlavně díky Libyi zvýšila na 299.000 barelů ropného ekvivalentu denně z 289.000 barelů v předchozím čtvrtletí. Růst v Libyi vyrovnal výpadek v Rumunsku a na Novém Zélandu.

OMV má v Libyi 12 licencí na průzkum a těžbu a její ropné kontrakty mají v zemi platnost až do roku 2032. Firma však současně varovala, že v zemi čelí bezpečnostním problémům, a bude tak velmi obtížné vrátit těžbu na úroveň před revolucí. Libye se před vypuknutím protivládních nepokojů podílela na celkové těžbě OMV deseti procenty a v dubnu byla těžba firmy v zemi zhruba na 85 až 90 procentech těžby před revolucí.

OMV patří mezi největší ropné společnosti působící ve střední a východní Evropě a vlastní například přední rumunskou ropnou společnost Petrom. V České republice je aktivní od roku 1991, v roce 2005 koupila síť čerpacích stanic Aral. Nyní v ČR provozuje kolem 220 benzinek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK