ČEZ v prvním čtvrtletí snížil zisk o desetinu, odhadli analytici

09.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Čistý zisk energetické společnosti ČEZ v letošním prvním čtvrtletí podle analytiků klesl meziročně o zhruba deset procent na asi 15,5 miliardy korun. Tržby společnosti vzrostly o dvě až čtyři procenta na zhruba 58,5 miliardy Kč, odhadli ekonomové. ČEZ zveřejní výsledky svého hospodaření za první čtvrtletí 2012 ve čtvrtek ráno.

"Nemyslíme si, že zhruba desetiprocentní pokles zisku by měl sám o sobě ohrožovat cíl ČEZ letos zvýšit celoroční zisk o jedno procento. Předpokládáme silnější meziroční výsledky ve druhém a třetím čtvrtletí," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Tržby podle analytiků rostly zejména kvůli vyšší výrobě elektřiny při mrazivému počasí v únoru a díky mírně příznivější zajištěné ceně elektřiny pro rok 2012. Nejisté jsou však například výnosy a náklady z prodeje emisních povolenek.

Odborníci upozorňují na negativní vliv investic ČEZ v Albánii. Albánskou pobočku ČEZ Shpërndarje zasáhlo opatření tamního regulátora, který nedávno zvýšil ceny elektřiny u státem ovládané energetiky o 91 procent. Zdražení ale nebylo promítnuto do cen pro koncové zákazníky, dopady rozhodnutí nese pouze distribuční firma, která je tak od ledna ve ztrátě.

Podle analytika Tomáše Sýkory z Patria Finance může Albánie pro ČEZ znamenat hlavní ohrožení plánovaného zisku pro rok 2012. Čistý zisk ČEZ za loňský rok klesl meziročně o 13 procent na 40,8 miliardy korun. Letos firma čeká za celý rok čistý zisk 41 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK