Pokuty poskytovatelům podpor malého rozsahu se asi zdvojnásobí

09.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK)- Pokuta až 200.000 korun zřejmě bude hrozit poskytovatelům veřejné podpory malého rozsahu, pokud ji nenahlásí do centrálního registru. Počítá s tím vládní novela zákona o veřejné podpoře. Norma nyní umožňuje Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložit pokutu maximálně v poloviční výši. Sněmovna dnes novelu s drobnými zpřesněními hladce schválila a poslala k posouzení Senátu.

Centrální registr podpor malého rozsahu (de minimis) funguje od roku 2010. Jeho základní funkcí je shromažďovat informace o všech podporách malého rozsahu přidělených v Česku. Příjemci i poskytovatelé mohou na základě tohoto registru zjistit, zda nepřesáhli maximální výši takovéto podpory, která činí 200.000 eur (asi pět milionů Kč) v období tří po sobě následujících let. Podporu poskytnutou do této výše není nutné nahlašovat ke schválení Evropské komisi.

Antimonopolní úřad odhalil v prvním roce existence registru, že zejména obce a města do něj včas neohlašují státní pomoc. Do dubna loňského roku kvůli tomu udělil pokuty v celkové výši 160.000 korun. Podle zákona mají poskytovatelé podpory povinnost ohlásit ji do registru do pěti dnů od jejího poskytnutí.

Podpora malého rozsahu se týká například peněz z operačních programů. Je jí také odpouštění penále nebo odvodů finančními úřady nebo správami sociálního zabezpečení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK