Euro kvůli Řecku a španělským bankám klesá vůči dolaru i jenu

09.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. května (ČTK) - Evropská měna dnes klesá a vůči jenu i dolaru se propadla nejníže za několik měsíců. K dolaru euro ztrácí již osmým obchodním dnem za sebou. Důvodem jsou obavy o další politický vývoj v Řecku a stabilitu španělských bank.

Euro vůči dolaru oslabilo o půl procenta na 1,2934 USD, když během dne kleslo až na 1,2910 USD, nejníže od konce ledna. K jenu se propadlo o 0,9 procenta na 102,90 JPY. Během dne se ocitlo na 102,73 JPY, což byl nejnižší kurz od poloviny února. Vůči dolaru jen zpevnil o 0,4 procenta na 79,55 JPY a během dne vystoupal až na nejvyšší hodnotu za dva a půl měsíce.

Výnosy desetiletých španělských státních dluhopisů dnes stouply nad šest procent, tedy hranici, která je považovaná mezi investory za neudržitelnou. Investoři jsou nervózní kvůli případným nákladům na ozdravení bankovního sektoru, které by dále zhoršily dluhovou krizi.

Trhy se také obávají dalšího politického vývoje v Řecku. Vytvoření nové vlády po víkendových parlamentních volbách se zdá nereálné a podle komentátorů by současná situace mohla vést k odchodu země z eurozóny. Hlavní politické strany, které podporovaly úspory a reformy výměnou za zahraniční pomoc, nezískaly ve volbách potřebnou většinu, což vyvolalo obavy, zda bude země schopná odvrátit bankrot.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK