Pražská burza oslabila, index PX spadl pod úroveň 900 bodů

09.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes pod tíhou negativních zpráv z eurozóny ztrácely. Hlavní index PX odepsal 2,51 procenta na 893,1 bodu, a prolomil tak psychologickou hranici 900 bodů, pod níž byl naposledy 17. ledna. Největší ztráty postihly cenné papíry těžařské firmy NWR a padaly i další velké emise, zejména banky.

"Hlavní akciové indexy dnes opět sráží patová situace po řeckých víkendových volbách. Obavy, že by mohlo Řecko opustit eurozónu, dopadají hlavně na akcie finančních titulů, kterým neprospívá ani růst výnosů španělských státních dluhopisů nad úroveň šest procent," uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Akcie NWR dnes v Praze doháněly úterní propad na primárním londýnském trhu a nakonec spadly o 6,28 procenta na 113,40 koruny, což je podle Němého nové minimum za téměř tři roky. Letošní minimum prohloubily také akcie ČEZ, které před čtvrtečními výsledky za první čtvrtletí spadly o 1,4 procenta na 710 korun. "Titul rovněž nepodpořila dnešní spekulace týkající se možných ztrát spojených s distribuční společností v Albánii," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

S téměř tříprocentní ztrátou na úrovni 3236 korun zakončily obchodní den akcie Komerční banky, a kopírovaly tak propad akcií západoevropských bank. Cenné papíry rakouské Erste Bank klesly dokonce o 4,52 procenta na 401 korun.

Dařilo se jen dvěma menším firmám, mírně rostly akcie sítě autobazarů AAA Auto a nepatrně i technologické KIT digital.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly dnes uzavřeny transakce za zhruba 1,3 miliardy korun, asi třetina z toho připadla na ČEZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK