Reuters: Španělsko chce od tamních bank další posílení rezerv

09.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 9. května (ČTK) - Španělsko stupňuje tlak na tamní banky a zřejmě je požádá, aby výrazněji zvýšily objem rezerv na ztrátové úvěry. Tvrdí to zdroje agentury Reuters. Podle nich mají banky rezervy posílit o dalších asi 35 miliard eur, i když podle původních požadavků už vytvářejí rezervy v objemu kolem 54 miliard eur (asi 1,4 bilionu Kč), převážně kvůli propadu realitního trhu.

Smyslem tvrdších požadavků je pomoci španělským bankám předejít dalším problémům. O podrobnostech by vláda měla informovat v pátek, kdy podle neoficiálních informací oznámí širší plán bankovních reforem. Trhy jsou už teď značně nervózní a nejistota ohledně finančních nákladů reforem srazila euro, ceny španělských dluhopisů i globální akciové trhy.

Vláda pravého středu se snaží dělat maximum, aby se Španělsko nedostalo do smrtící spirály začínající zpravidla nedůvěrou trhu. Za poslední týden vláda nastínila sérii reforem, včetně přesunu takzvaných toxických aktiv z některých bank, anebo pomoci finančnímu ústavu Bankia v odhadované výši deset miliard eur (asi 250 miliard Kč).

"Proces čištění bank v pátek prohloubíme," poznamenal na konferenci v portugalském Portu španělský premiér Mariano Rajoy. Další rozhodnutí podle něj mohou být oznámena už brzy, o co by mohlo jít, ale šéf kabinetu zatím nenaznačil.

Rajoy souhlasí s tím, aby španělské banky dostaly pomoc z veřejných prostředků. Původně přitom sliboval, že k ničemu takovému souhlas nedá. Na přesné plány si ale trhy budou muset počkat do konce týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK