Fannie Mae ve čtvrtletí v zisku, nepotřebuje peníze od státu

09.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. května (ČTK) - Americká hypoteční agentura Fannie Mae vykázala v prvním čtvrtletí letošního roku zisk 2,7 miliardy USD (52,7 miliardy Kč) po ztrátě 6,5 miliardy USD ve stejném období loni. Společnost současně oznámila, že poprvé od třetího čtvrtletí 2008 nebude potřebovat peníze od daňových poplatníků, aby mohla pokračovat v činnosti. Fannie Mae je největším poskytovatelem peněz na hypotéky ve Spojených státech.

Ke zlepšení hospodaření přispěly hlavně stabilizace cen domů a menší počet případů nesplácení úvěrů. Společnost rovněž zaplatila ministerstvu financí na dividendách 2,8 miliardy USD, napsala agentura Reuters.

Fannie Mae spolu s menší agenturou Freddie Mac vlastní či garantují téměř 31 milionů úvěrů na bydlení v hodnotě více než pět bilionů USD. To je zhruba polovina všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány.

Obě agentury byly těžce zasaženy krizí na hypotečním trhu. Americká vláda se proto v září 2008 rozhodla převzít nad nimi kontrolu. Daňoví poplatníci za záchranu obou firem zaplatili více než 151 miliard USD.

Fannie Mae a Freddie Mac kupují hypoteční úvěry od bank a dalších úvěrových institucí. Ty pak jako balíčky přemění na obligace pojištěné proti nesplácení, které nabízejí investorům po celém světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK