Lisabon i Madrid slibují pokračovat v rozpočtové konsolidaci

09.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Porto (Portugalsko) 9. května (ČTK) - Španělsko i Portugalsko se hlásí k rozpočtové konsolidaci, kterou před časem slíbily ostatním partnerům v Evropské unii, a vyzývají k tomu i Řecko. Povolební situaci v Řecku sice označují za znepokojivou, Řecko by ale podle nich i tak mělo zůstat členem eurozóny.

"Doufám, že Řecko zůstane v Evropské unii a zůstane i součástí projektu eura," řekl novinářům v portugalském přístavním městě Porto španělský premiér Mariano Rajoy. V Portu se účastnil summitu činitelů vlád Španělska a Portugalska.

Rajoy a jeho portugalský protějšek Pedro Coelho uvedli, že prioritou je teď zajistit, aby se dluhová krize v eurozóně nerozrůstala. To znamená, že se Atény mají dohodnout na nové vládě a pokračovat v plnění podmínek, díky nimž budou moci čerpat další část finanční pomoci.

Summit činitelů Španělska a Portugalska měl v první řadě podpořit spolupráci mezi oběma zeměmi, dominovala mu ale dluhová krize v eurozóně. Tu lze podle nich vyřešit jedině tak, že členské země nejprve sníží dluh a teprve potom se zaměří na podporu hospodářského růstu.

"Rádi bychom to řekli jasně: bez rozpočtové konsolidace nebude ani žádný hospodářský růst," upozornil Coelho. Jeho země je přitom jednou ze tří členských zemí eurozóny, které už byly nuceny požádat o mezinárodní finanční pomoc. Portugalsko ji od loňska čerpá ve výši 78 miliard eur (asi dva biliony Kč).

Portugalsko je z hlediska úrokové přirážky u jeho státních dluhopisů v současné době druhou nejrizikovější zemí eurozóny. Hůř je na tom už pouze Řecko. Od začátku tohoto týdne se ale zvýšily výnosy nejen portugalských, ale i španělských dluhopisů, což analytici dávají do souvislosti především s nerozhodným výsledkem řeckých voleb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK