ČSÚ zveřejní dubnovou inflaci, čeká se pokles na 3,6 procenta

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí, jak se v dubnu vyvíjely spotřebitelské ceny. Podle odhadů analytiků meziroční inflace klesla v průměru na 3,6 procenta z březnových 3,8 procenta. V dubnu podle ekonomů zlevnily potraviny včetně vajec. Naopak mírně rostly ceny pohonných hmot a oblečení.

"Růst spotřebitelských cen se podle našeho odhadu v dubnu zastavil, když byly mírné růsty pohonných hmot a některých sezonních položek kompenzovány větším poklesem u potravin. Zejména ceny vajec korigovaly podstatnou část cenového nárůstu z předchozího měsíce," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Ten odhaduje dubnovou inflaci na 3,5 procenta. Sobíšek zároveň upozornil, že březnový meziroční vývoj spotřebitelských cen zřejmě znamenal vrchol v současné inflační vlně.

Také podle analytika ČSOB Petra Dufka začíná inflace zvolna klesat. "Přesto nadále zůstává vysoko nad třemi procenty," poznamenal Dufek, který odhaduje meziroční dubnovou inflaci na 3,7 procenta. K výraznějšímu zklidnění cen zatím podle něj nedojde, protože za inflací stojí především administrativní zásahy v podobě daňových změn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK