ČSÚ zveřejní výsledky průmyslu a stavebnictví za březen

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí výsledky průmyslu a stavebnictví za březen. V únoru průmyslová výroba meziročně zrychlila růst na 4,7 procenta po lednovém revidovaném zvýšení o 3,1 procenta. Stavební výroba v Česku v únoru zrychlila meziroční pokles na 16 procent, což byl největší propad za skoro dva roky.

V porovnání s předchozím měsícem byla únorová produkce po očištění od sezonních vlivů nižší v průmyslu i ve stavebnictví. V průmyslu klesla meziměsíčně o 0,1 procenta a ve stavebnictví o 2,4 procenta.

Podle ČSÚ výstavbu v únoru omezilo mrazivé počasí. "I když se počasí v dalších měsících zlepší a stavebníci budou dohánět zimní skluz, tak celkové výsledky tohoto odvětví budou letos opět velmi slabé," předpokládá analytik ČSOB Petr Dufek. "Půjde už o čtvrtý rok soustavného propadu českého stavebnictví v řadě," dodal.

Českému průmyslu se podle partnera v oddělení Podnikových financí a restrukturalizací PwC Česká republika Petra Smutného naopak daří lépe, než mu předpovídaly černé scénáře ze závěru loňského roku. "Čekáme však letos velmi odlišný vývoj jednotlivých sektorů ekonomiky. Tuzemské podniky těží zejména ze zahraničních zakázek, které nadále uspokojivě rostou. Otázkou však je budoucí vývoj čínské ekonomiky, která již vykazuje známky zpomalení. Ze zakázek Číny přitom žije řada německých podniků, které jsou významnými odběrateli českých firem," upozornil Smutný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK