MPSV oznámí dubnovou nezaměstnanost, čeká se další pokles

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejní údaje o nezaměstnanosti v dubnu. Analytici odhadují pokles míry nezaměstnanosti v průměru na 8,5 procenta z březnových 8,9 procenta, a to zejména díky tradičnímu začátku sezonních prací. Situace na trhu práce se ale podle nich příliš nezlepšila.

Pokles nezaměstnanosti na 8,5 procenta očekává například analytik Home Creditu Michal Kozub. Duben byl příznivý z hlediska počasí, takže by tomuto poklesu nemělo nic bránit. Přesto podle něj ekonomika nedosahuje takových výkonů, aby nezaměstnanost klesla o více, než je pro ni typické v tuto dobu. Počet hlášených volných míst měl tentokrát překročit hranici 40.000, poznamenal.

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška je jen otázkou, zda byl v dubnu pokles vlivem zahájení sezonních prací tak velký, že srazil míru nezaměstnanosti na 8,5 procenta, nebo zda skončila na 8,6 procenta. Každopádně zůstal trh práce bez větších impulzů, což bude zřejmě obrázek celého zbytku prvního pololetí roku, podotkl.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk počítá s poklesem nezaměstnanosti na 8,4 procenta. Mělo by podle něj dál přibýt i volných míst, což by značilo zlepšení situace i v dalších měsících. Důležitý je ale pohled na sezonně očištěná data, kde se prý asi velké snižování nezaměstnanosti konat nebude.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK