Akcie v USA kvůli nejistému vývoji v Evropě klesly, euro oslabilo

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. května (ČTK) - Akcie ve Spojených státech klesly ve středu již pátou seanci za sebou. Investoři stále sledují situaci v Evropě, zvláště v Řecku a ve Španělsku. Ztráty částečně pomohla zmírnit zpráva, že Řecko dostane další splátku ze slíbené pomoci, a index Nasdaq se dokonce krátce přehoupl do pozitivního teritoria.

Index Dow Jones klesl o 97,03 bodu, tedy 0,75 procenta, na 12.835,06 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 9,14 bodu, čili 0,67 procenta, na 1354,58 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 0,39 procenta na 2934,71 bodu.

Vývoj na akciovém trhu ovlivňují v posledních dnech hlavně zmatky v Evropě, zvláště nejistota po volbách v Řecku a Francii. K tomu se přidávají spekulace o finanční pomoci pro španělské banky. Index Dow Jones již klesl šestou seanci za sebou a S&P se během dne dotkl nejnižší hodnoty za dva měsíce. Osm z deseti sektorů v rámci indexu S&P pak vykázalo ztráty.

Nejhůře si vedly finanční společnosti kvůli obavám o španělské banky. Index S&P finančního sektoru klesl o 1,1 procenta. Akcie Walt Disney naopak díky hospodářským výsledkům vzrostly o 1,6 procenta, když během dne stouply až na nový rekord 45,8 dolaru.

Evropský fond finanční stability (EFSF) Řecku uvolní další část úvěru v objemu 5,2 miliardy eur (asi 131,3 miliardy Kč). Záchranný fond eurozóny tak potvrdil dřívější neoficiální informace, které kolovaly na finančních trzích, ale které se neshodovaly v tom, zda bude uvolněna celá částka najednou.

Evropská měna se vůči dolaru propadla na nejnižší hodnotu za tři a půl měsíce a klesla již osmou seanci za sebou. Euro táhne dolů politická nejistota v Řecku, která ohrožuje další budoucnost dohody o záchranném úvěru, a obavy o španělské banky.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o půl procenta na 1,2936 USD a k jenu kleslo o 0,8 procenta na 103,03 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,3 procenta na 79,63 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK