Ocelárně ArcelorMittal prudce klesl zisk na 11 milionů USD

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Firmě ArcelorMittal, která je největším producentem ocele na světě, prudce klesl v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk na 11 milionů USD (214,8 milionu Kč) z loňských srovnatelných 1,069 miliardy USD. Výsledky jsou však mnohem lepší než v předchozím čtvrtletí, kdy firma vykázala ztrátu jedné miliardy USD. Společnost, která vlastní i největšího výrobce ocele v České republice, současně v dnešním prohlášení uvedla, že v druhém čtvrtletí čeká zlepšení zisku.

 

Generální ředitel Laksmi Mittal v prohlášení uvedl, že poptávka v Severní Americe pokračuje v růstu, hlavně díky automobilovému sektoru. Zvyšuje se i poptávka ze stavebnictví, od výrobců stavebních strojů a bílého zboží. V Evropě však firma v prvním čtvrtletí nechala i nadále odstavených z provozu několik svých zařízení.

Hrubý provozní zisk EBITDA se ve čtvrtletí meziročně snížil o 24 procent na 1,97 miliardy USD. Proti čtvrtému čtvrtletí však stoupl o 15 procent a překonal odhady analytiků, kteří očekávali zisk 1,71 miliardy USD. Firma zopakovala, že za šest měsíců bude její EBITDA vyšší, než v druhé polovině roku 2011, kdy činil 4,1 miliardy USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK