Výrobce elektroniky Sony loni vykázal rekordní ztrátu

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. května (ČTK) - Japonský výrobce elektroniky Sony vykázal v loňském fiskálním roce rekordní ztrátu 457 miliard jenů (111,8 miliardy Kč) a ve ztrátě skončil již čtvrtým rokem za sebou. Na hospodaření firmy mají negativní dopad ztráty televizní divize a silný jen. V letošním roce však společnost podle dnešního prohlášení očekává návrat k zisku.

Provozní ztráta za rok od konce března činila 67,3 miliardy jenů. Byla tak nižší než odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali ztrátu 95 miliard jenů.

Firma se potýká s problémy hlavně kvůli ztrátové výrobě televizorů a silné konkurenci na trhu se spotřební elektronikou. Nový generální ředitel Kazuo Hirai proto přistoupil k masivnímu snižování nákladů a propouštění, které má vrátit k zisku hlavně problémovou televizní divizi. Posílit chce také ve výrobě fotoaparátů, herních přístrojů a chytrých telefonů.

V letošním fiskálním roce společnost očekává provozní zisk 180 miliardy jenů. Analytici počítají se ziskem 173 miliardy jenů. Čistý zisk má činit 30 miliard jenů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK