Sezonní práce snížily nezaměstnanost, Ústecko dál zaostává

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 10. května (ČTK) - Sezonní práce snížily v dubnu počet nezaměstnaných i v Ústeckém kraji, který je v ČR nezaměstnaností nejvíce postižený. Oproti březnu se míra nezaměstnanosti snížila o půl procentního bodu na hodnotu 13,2 procenta. V kraji nyní hledá práci 57.515 lidí. Podle krajského úřadu práce bylo hlavním impulzem k poklesu dobré počasí, které umožnilo zahájit práce v zemědělství a na stavbách. Meziročně je podíl lidí bez práce vyšší o 0,2 procenta.

Krajský úřad práce v dubnu vyřadil z evidence 2292 lidí. Největší odliv uchazečů zaznamenali na Litoměřicku a Lounsku, což jsou tradiční agrární okresy. "Zlepšující se počasí umožňuje naplno rozběhnout především stavební a zemědělské práce," vysvětlil pokles krajský úřad práce.

Naopak v okolí krajské metropole se počty lidí bez práce změnily jen málo. Ústecko mělo ke konci dubna míru nezaměstnanosti 13,6 procenta a ve srovnání sedmi okresů kraje mu patří třetí příčka. Druhé je Děčínsko se 14 procenty, v čele se drží s 15,7 procenta Mostecko. Tomu zároveň patří i druhá příčka v celostátním srovnání, dvě desetiny procenta za Bruntálskem.

Ústecký kraj platí za nejvíc postižený nezaměstnaností už od 90. let. Během jara a léta se tento rozdíl zpravidla ještě prohlubuje, protože v zemědělštějších regionech Moravy bývá vliv sezonních prací ještě větší. Platí to i letos - druhý Moravskoslezský kraj má míru nezaměstnanosti 11,2 procenta, tedy o dva procentní body nižší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK