Severočeské doly vytěžily za 1.čtvrtletí 6,45 mil.tun uhlí

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chomutov 10. května (ČTK) - Severočeské doly za letošní první čtvrtletí vytěžily 6,45 milionu tun uhlí, což je jen o 1,4 procenta méně než ve stejném období loňského roku, kdy firma zaznamenala svůj novodobý rekord. ČTK o tom dnes informoval ředitel strategie Severočeských dolů Vladimír Budinský. Doly ovládané skupinou ČEZ za první kvartál vydělaly 938 milionů korun při tržbách 2,7 miliardy.

Severočeské doly vloni výrazně zrychlily těžbu, která se zvedla z 21,8 milionu na 25,2 milionu tun ročně. Letošek zaostává o málo. "Mírný pokles je způsobený zejména teplejší zimou," uvedl Budinský. Loňský růst byl způsobený oživenou poptávkou po elektřině i zájmem od dalších odběratelů; letošní objem zřejmě znamená, že zájem trvá.

Pokud trend vydrží, doly budou mít i letos nadpoloviční podíl na těžbě uhlí v Česku. Valná většina jimi vytěženého uhlí ale končí v elektrárnách ČEZ, takže největší podíl na prodeji uhlí třetím stranám má stále mostecký Czech Coal.

Severočeské doly měly ke konci loňského roku 3453 pracovníků, tedy meziročně jen o několik méně. Dalších 1600 lidí zaměstnávají dceřiné firmy. Oba jejich lomy mají před územními limity zásoby asi do roku 2035.

Uhlí patří formálně státu, jemuž za něj těžaři platí. Ze zákona může chtít stát až deset procent, vyhláška ministerstva financí ale pro hnědé uhlí stanovuje jen 1,5 procenta. Odpůrci těžby s tím nesouhlasí a chtějí, aby stát využil své možnosti naplno; získal by tím až dvě miliardy korun navíc. Těžaři se o tom buď nechtějí bavit, nebo s takovým plánem nesouhlasí - desetiprocentní odvody by jim prý výrazně zkomplikovaly situaci v dalších letech, kdy se budou podmínky těžby zhoršovat. Tři hnědouhelné firmy v roce 2010 utržily 29 miliard korun a vydělaly 6,2 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK