Inspekce navrhla za sezonní práce pokuty ve výši 14,6 milionu Kč

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Opava 10. května (ČTK) - Státní úřad inspekce práce (SÚIP) navrhl po kontrolách nelegálního zaměstnávání na sezonní práce 79 pokut za 14,6 milionu Kč. Speciální akce byla zaměřena zejména na lyžařská střediska. V březnu a dubnu při ní SÚIP provedl celkem 703 kontrol. ČTK o tom dnes informovala mluvčí SÚIP Ivona Foltisová.

Kontroly se nevyhnuly ale ani Praze a středním Čechám, kde větší lyžařské areály nejsou. "Mimořádné kontroly na území Prahy se soustředily na prodejní stánky rychlého občerstvení, ve Středočeském kraji se inspektoři vydali do čerpacích stanic pohonných hmot," uvedla mluvčí. Celkem tedy bylo provedeno 570 kontrol ve skiareálech, 93 kontrol v prodeji rychlého občerstvení a 40 kontrol čerpacích stanic.

SÚIP při své běžné činnosti v dubnu uskutečnil dalších 3747 kontrol u zaměstnavatelů. Navrhl 336 pokut v celkové výši 14,3 milionu korun. Inspekce práce v dubnu také přijaly od lidí 866 podnětů ke kontrole. Nejvíce z nich směřovalo na úsek odměňování zaměstnanců.

"Kontroly inspekce práce mají nejen sankční, ale také preventivní charakter. Závažné nedostatky samozřejmě nelze nepotrestat pokutou, inspektor ale také ukládá opatření k odstranění závad a ve stanovené lhůtě tak má zaměstnavatel možnost dát vše do pořádku," dodala Foltisová s tím, že inspektoři někdy při kontrolách čelí i různým úskalím.

Například v jednom středočeském pneuservisu uzamkli pět inspektorů, kteří prováděli kontrolu zaměřenou na nelegální zaměstnávání, a otevřeli jim až při příjezdu policie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK