OPEC těžil v dubnu 31,6 milionu b/d, vysoko nad limitem

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) těžila v dubnu 31,62 milionu barelů denně, vysoko nad svým produkčním limitem 30 milionů barelů a nejvíc od roku 2008. Ropný kartel v dnešním sdělení uvedl, že světová nabídka ropy nyní překračuje požadavky trhu a současné stále ještě vysoké ceny jsou z valné části důsledkem obav z geopolitických rizik.

 

Za březen agentura Reuters na základě zdrojů z ropného trhu odhadla produkci OPEC na 31,26 milionu barelů denně, což bylo maximum od září 2008. K dubnovému růstu přispělo zejména zvyšování těžby v Iráku a Libyi.

Saúdská Arábie, která je největším producentem v OPEC, zvýšila minulý měsíc těžbu proti březnu o 179.000 b/d na 10,1 milionu barelů. Írán vídeňské ústředí organizace informoval, že v dubnu těžil 3,76 milionu barelů denně, tedy stále stejně jako už v únoru. Jeho údaje tak popírají, že by íránskou těžbu narušily mezinárodní sankce.

Zvýšená těžba OPEC nahrazovala ve světě výpadky způsobené nezvykle velkým počtem poruch a odstávek. Kvůli nim byly v první polovině dubna mimo provoz kapacity v celkovém objemu 1,3 milionu barelů denně.

Díky bohaté nabídce suroviny a známkám útlumu ekonomiky v Evropě, USA i Číně se v posledních týdnech ceny ropy po prudkém růstu z počátku roku výrazně snižovaly. Z březnového maxima nad 128 dolary za barel sestoupila cena severomořské ropy Brent o zhruba 15 dolarů.

Roste rovněž produkce ostatních zemí. OPEC odhadla, že nabídka ropy ze zemí mimo organizaci letos vzroste o 640.000 barelů denně, což je 50.000 barelů nad březnovým odhadem,

OPEC předpokládá, že útlum světové poptávky končí, alespoň v dohledné době. Globální spotřeba by letos měla vzrůst o 900.000 barelů denně, což je 40.000 barelů nad březnovým odhadem. Úřad pro energetické informace při ministerstvu energetiky USA tento týden zvýšil svou předpověď růstu globální poptávky po ropě o 70.000 na 960.000 barelů denně.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK