Tuzemská průmyslová výroba klesla poprvé od listopadu 2009

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Průmyslová výroba v březnu poprvé od listopadu 2009 meziročně klesla a snížila se o 0,7 procenta. Pokles má podle dnešních údajů Českého statistického úřadu i analytiků na svědomí nižší počet pracovních dní, bez tohoto by březnová produkce vzrostla. Statistici dnes také oznámili, že stavební výroba v březnu zpomalila meziroční pokles a růst spotřebitelských cen v dubnu meziročně zpomalil na 3,5 procenta.

Za celý letošní rok analytici očekávají jen mírné zvýšení průmyslové výroby. "Letošní březen měl oproti stejnému měsíci předchozího roku nevýhodu jednoho pracovního dne méně. I tak nejde o špatný výsledek," uvedl analytik Petr Smutný ze společnosti PwC ČR. Podle něj ale už podniky pociťují ochlazování německé ekonomiky a dalších největších obchodních partnerů ČR.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka je pokles průmyslu docela překvapením. "Ne že by nebyl důvod k o něco horším výsledkům průmyslu s ohledem na slabou zahraniční poptávku, ale přece jen dosud automobilový průmysl dokázal pokles ostatních oborů kompenzovat. Tentokrát nikoliv," upozornil.

Stavební výroba zpomalila meziroční pokles na 8,9 procenta po únorovém propadu o 16 procent. V porovnání s loňským březnem se začalo stavět o 6,2 procenta méně bytů a o 19,8 procenta méně jich bylo dokončeno.

Podle Miroslava Frayera z Komerční banky březnové údaje nepřinesly nic nového a všechny indikátory ukazují na přetrvávající útlum. "Stavební produkce od počátku roku do konce března klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 34,4 procenta," doplnil ČSÚ.

Dubnové údaje ČSÚ o inflaci podle analytiků ukazují na to, že vrchol růstu spotřebitelských cen má již zřejmě ekonomika letos za sebou. Hlavní ekonom Patria Finance David Marek upozornil, že po sedmi měsících nepřetržitého zdražování se v dubnu konečně snížily ceny potravin.

V následujících měsících by měla inflace klesat až k tříprocentní hranici na konci roku. Vrchol letos zaznamenala inflace v březnu, kdy byla meziročně na 3,8 procenta.

red jap

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK