Zisk UniCredit překonal odhady, banka oživuje ze ztrát

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 10. května (ČTK) - Zisk italské bankovní skupiny UniCredit v letošním prvním čtvrtletí meziročně stoupl a skončil zřetelně nad odhady. Dnešní údaje ukázaly, že největší banka v Itálii se i přes ekonomickou recesi v zemi začíná zotavovat z loňských hlubokých ztrát.

Čistý zisk vzrostl o 13 procent na 914 milionů eur (23 miliard Kč) . Analytici podle agentury Reuters očekávali zisk kolem loňské úrovně mírně nad 800 miliony eur. K příznivému výsledku přispěly hlavně zisky z vlastního obchodování s dluhopisy a zvýšená ziskovost z aktivit na domácím trhu.

Za loňský rok utrpěla UniCredit kvůli vysokým odpisům majetku v důsledku dluhové krize ztrátu 9,2 miliardy eur, zrušila dividendu a oznámila plán zrušení 6150 pracovních míst. V lednu musela banka akcionáře požádat o kapitálovou injekci 7,5 miliardy eur.

UniCredit je podle aktiv největší bankou v Itálii a silně se angažuje také v zemích střední a východní Evropy včetně České republiky. Česká UniCredit Bank patří mezi největší banky na českém trhu. Svoji činnost zahájila v listopadu 2007, kdy vznikla spojením dvou samostatně působících bankovních domů HVB Bank a Živnostenské banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK