ČLFA: Objem leasingu za čtvrtletí klesl o 0,3 pct na 8,1 mld. Kč

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Členové České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v prvním čtvrtletí poskytli leasing za 8,1 miliardy Kč, což je o 0,3 procenta meziročně méně. Objem úvěrů pro podnikatele vzrostl o 3,4 procenta na 6,52 miliardy Kč. ČTK o tom dnes informovala ČLFA, jejíž podíl na trhu leasingu je 97 procent.

"Z pohledu ČLFA vnímáme finanční leasing a nebankovní úvěry pro podnikatele jako dvě rovnocenné a důležité alternativy financování investičních záměrů," uvedla předsedkyně představenstva asociace Jiřina Tapšíková.

Objem poskytnutých spotřebitelských úvěrů členů asociace klesl o dvě procenta na 7,8 miliardy Kč. U financování spotřebitelů je podle asociace patrná dlouhodobá stagnace výdajů domácností. Značná část poptávky byla prý spojena se zvýšenými riziky, a proto je firmy neakceptovaly.

V prvním čtvrtletí opět rostl podíl operativního leasingu na celkovém leasingu movitých investic. Tvořil 44,5 procenta proti 32 procentům před rokem.

Mezi komoditami, které pro podnikatele financují členské společnosti ČLFA, nadále dominují silniční vozidla (u leasingu 32,1 procenta) a nákladní automobily (26,7 procenta). U nebankovních úvěrů dosáhl podíl osobních vozů 45,8 procenta a podíl nákladních automobilů 7,2 procenta.

Leasing strojů a zařízení, včetně leasingu fotovoltaických zařízení, zaznamenal meziroční růst podílu na 32,6 procenta. Podíl nebankovních úvěrů a splátkových prodejů 26,5 procenta. I přes pokles růstu průmyslové výroby financovaly členské společnosti ČLFA pro podnikatele stroje a zařízení za 4,3 miliardy korun.

U leasingu vzrostl počet nově uzavřených leasingových smluv na financování podnikatelských investic meziročně o 2,6 procenta. Podle studie Oxford Economics prezentovaná asociací Leaseurope začátkem roku je při financování delším než tři roky leasing pro firmy vedle vlastních zdrojů hlavním finančním nástrojem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK