Euro po osmi dnech poklesu oživilo

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. května (ČTK) - Kurz eura dnes po osmidenním poklesu oživil a dostal se nad středeční tříapůlměsíční minimum k dolaru. Evropskou měnu podpořilo zmírnění napětí na španělském trhu dluhopisů a uvolnění nového úvěru pro Řecko. Trh ale vzhledem k politickému vývoji v Řecku, který může vést k odchodu země z eurozóny, čeká u evropské měny další pokles.

Euro k dolaru kolem 16:00 SELČ posílilo o 0,3 procenta na 1,2964 USD a vzdálilo se na půl centu od středečního minima 1,2911 USD. Proti britské libře, které pomohlo rozhodnutí britské centrální banky zastavit nákupy státních dluhopisů, kleslo euro o 0,1 procenta na 0,8080 GBP. Vůči japonskému jenu evropská měna stoupla o 0,6 procenta na 103,58 JPY.

Nálada na evropském trhu se zlepšila poté co Evropský fond finanční stability (EFSF) ve středu oznámil že Řecku uvolní další část úvěru. Trhu se ulevilo i poté, co španělská vláda prakticky převzala bankovní dům Bankia, což dnes podpořilo španělské dluhopisy.

Řecký prezident dnes pověřil pokusem o sestavení nové koaliční vlády šéfa dosud vládní socialistické strany PASOK, což je třetí a nejspíš poslední příležitost, pak budou zřejmě na řadě nové volby. Pokud se v nich posílí zisky stran krajní levice a pravice, které odmítají podmínky záchranného úvěru, Řecko zřejmě bude spět k bankrotu a odchodu z eurozóny.

"Trh se stále zaměřuje na Evropu. Nálada se dnes trochu zlepšila, takže dolar část zisků vrací, myslím ale, že to nebude mít dlouhé trvání. Rizika za Atlantikem se budou dál zesilovat," řekl agentuře Reuters Omer Esiner z washingtonské firmy Commonwealth Foreign Exchange.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK