Coty zvýšila nabídku na převzetí Avonu na 10,7 miliardy dolarů

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. května (ČTK) - Kosmetická společnost Coty zvýšila nabídku na převzetí přímého prodejce kosmetiky Avon Products na téměř 10,7 miliardy dolarů (skoro 208 miliard Kč). Proti původní nabídce, kterou Coty předložila v dubnu, je to nárůst asi o 6,5 procenta. Coty přitom získala i věhlasného spojence, a to společnost Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta.

Coty, která vyrábí například vodu po holení Stetson anebo parfémy Beyoncé, dala Avonu ultimátum do 14. května. Do té doby musí Avon začít o nabídce jednat, jinak Coty návrh stáhne.

Avon zveřejnil dopis, který mu navrhovatel zaslal. Mimo jiné se v něm uvádí, že Coty za jednu akcii svého většího konkurenta nabízí 24,75 USD. V původní nabídce se počítalo s cenou 23,25 USD na akcii.

Správní rada Avonu zatím nabídku přímo neodmítla. Zabývat se jí prý bude v dohledné době. Všechny předchozí nabídky na převzetí, které společnost Coty předložila, Avon nicméně odmítla. Firma většinou argumentovala tím, že hodnota podniku se může zvýšit spíš pod novým vedením, než jako součást skupiny Coty. Původní nabídka, kterou Coty Avonu předložila, byla na 22,25 USD na akcii.

Šéf Coty Bart Becht uvedl, že firma by finance na převzetí Avonu čerpala z více zdrojů. Jedním z nich je i její největší akcionář a několik dalších firem. Objevila se mezi nimi i zmíněná Berkshire Hathaway.

"Myslím, že to nevezmou. Oni vědí, že ta současná nabídka je moc nízká," poznamenal zakladatel obchodní společnosti Bigger Capital Michael Bigger. "Kosmetika je skvělý byznys, zaslouží si prémii. Kdybych byl na jejich místě, řekl bych si o 28 dolarů za akcii," dodal Bigger. Cena 28 dolarů by představovala nárůst o dalších více než 13 procent.

Akcie Avonu během odpoledního obchodování na burze v New Yorku nepatrně oslabovaly a pohybovaly se kolem 21,20 USD. Avon Products je největším přímým prodejcem kosmetiky na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK