Pražský akciový trh přerušil sérii poklesů, PX přidal 2 pct

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Pražský akciový trh dnes přerušil pětidenní sérii poklesů a posílil. Hlavní index PX přidal 2,11 procenta a vrátil se nad psychologickou hranici 900 bodů. Seanci uzavřel na 911,9 bodu. Hlavním důvodem byl růst obou bank i dalších velkých emisí Telefóniky a VIG.

Největšího zisku dosáhly akcie NWR, které se růstem téměř o pět procent na 119 korun razantně odrazily od svého letošního minima. Komerční banka si polepšila o tři procenta na 3335 Kč a rakouská Erste Bank končila se ziskem 2,82 procenta na 412 korunách za akcii.

Shodně o 2,5 procenta si polepšila také Telefónica a pojišťovací skupina VIG a o půl procenta k 715 Kč posílily i akcie nejobchodovanější ČEZ. O půl procenta si naopak pohoršil Unipetrol.

"Tématem číslo jedna dnes byly čerstvé čtvrtletní výsledky firem. V případě ČEZ nedosáhl čistý zisk odhadů, investory ale potěšilo potvrzení celoročního výhledu, a proto akcie největší české firmy mírně vzrostly," uvedl Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky.

O třetinu procenta oslabily i akcie Fortuny, ačkoliv sázková kancelář oznámila nečekaně vysoký provozní zisk před odpisy (EBITDA). Výsledky oznámil také operátor Telefónica ČR, investory ale podle Němého nejvíce zaujalo oznámení o brzkém zahájení zpětného odkupu akcií. "Díky tomu akcie telekomunikační firmy uzavřely 2,5 procenta nad středečním kurzem," podotkl.

Beze změny na středeční hodnotě 434 uzavíraly dnešní obchodní den akcie textilky Pegas Nonwovens, jejíž představenstvo dnes oznámilo, že v souladu s odhady trhu navrhuje vyplatit ze zisku za rok 2011 dividendu 1,05 eur (nyní zhruba 26,5 Kč) na akcii. Firma zároveň naznačila, že pokud se nezmění výhled hospodaření a nepřijde žádná zajímavá investiční příležitost, bude vyplácená dividenda dál růst. Výplata dividendy ještě podléhá schválení řádnou valnou hromadou společnosti, která se bude konat 15. června 2012 v Lucembursku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK